Bostadsmarknaden just nu

Bostadsmarknaden just nu - här får du svar på de vanligaste frågorna vi får från våra kunder.

(Uppdaterat 8 januari) Vi på HusmanHagberg Spanien får många frågor från våra kunder om läget på den spanska bostadsmarknaden just nu. På den här sidan har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vilket vi hoppas ska vara till hjälp för dig. Om något av svaren känns otydligt eller om du har någon annan fråga så är du hjärtligt välkommen att kontakta en mäklare på något av våra lokala kontor.

Hur har bostadsmarknaden påverkats av Covid-19?

- Spanien påverkades av den nedstängning av samhället som genomfördes under våren för att minska smittspridningen. Detta påverkade bostadsmarknaden hårt då vi inte kunde välkomna kunder och genomföra visningar. Men allt eftersom landet öppnar upp, även med restriktioner, har vi börjat återgå till en ny form av normalitet. Vi följer givetvis alla de råd och rekommendationer som finns och vi ser ljust på framtiden och bostadsmarknaden. I den senaste rapporten från den spanska inskrivningsmyndigheten ser vi att priserna fortsatt ligger stabilt. Vi ser även under hösten ett ökat intresse både för att sälja och köpa bostäder.

Fortsätter ni med visningar?

- Vi finns på plats i Spanien och träffar dig gärna för visning, våra kollegor har alltid munskydd som täcker mun och näsa, är noga med att tvätta händerna samt använda handsprit och stannar givetvis hemma om de känner sig sjuka. Vi hoppas att du gör detsamma för oss.

Skulle du vilja gå på visning utan att träffa oss löser vi även det, vi kan ordna digitala visningar över exempelvis FaceTime eller WhatsApp. Givetvis kan vi även skicka över filmer på aktuella bostäder eller ordna med fler foton. Läs mer om digital visning här!

Vad gäller kring landets restriktioner?

- Spanien befinner sig återigen i ett nationellt nödläge men med stora skillnader mot den nedstängning som skedde under våren. De enskilda regionerna har nu möjlighet att själva utöka eller minska restriktionerna beroende på den pågående smittspridningen i regionen. För senaste uppdatering om ditt område ber vi dig kontakta ditt lokala kontor eller läs mer här.

Finns det någon avrådan för att resa till Spanien?

- I dagsläget finns ingen avrådan för resor till Spanien men Spaniens regering har tagit beslut om att inresande från högriskländer med covid-19 från den 23 november måste visa upp negativt PCR-test för SARS-CoV-2. Från och med idag (10 december) ändrar Spanien beslutet att även gälla ett så kallat TMA-test (Amplificación Mediada por Trascripción).

Testet ska utföras senast 72 timmar innan resenärens ankomst till Spanien och ska styrkas med ett originalintyg på spanska eller engelska. Aktuell information från folkhälsomyndigheten och UD hittar du här!

Vid inresa behöver du även fylla i en hälsodeklaration, mer information om detta kan du läsa om här!

Jag har köpt en befintlig bostad men inte tillträtt, kan vi fullfölja affären?

- Ja, är du på plats kan du själv närvara vid signeringen av lagfarten eller om ditt legala ombud har en fullmakt att företräda dig i köpet. Många notarie- och juristkontor har öppet men med begränsade öppet- eller besökstider vilket kan påverka administrationstiden.

Jag har köpt en nyproduktion men inte tillträtt, kan vi fullfölja affären?

- Ja, men räkna med ett försenat tillträdesdatum då många byggen stod stilla under vårens nedstängning. Kontakta din mäklare för senaste information om just ditt köp.

Vad tror ni om marknaden framåt?

- Det alltid svårt att spekulera i hur marknaden kommer att utveckla sig framöver. Pandemin kommer säkerligen att påverka marknaden på flera sätt. Redan nu har vi anpassat våra visningar och vi använder i större utsträckning än tidigare digitala verktyg. Om man ser till själva köpprocessen så kommer den troligen att ta lite längre tid då det blir fler steg med digitala visningar, enskilda visningar och möjligen lite mer avvaktande från några målgrupper.

Hur ska jag resonera om jag tänkt köpa eller sälja bostad nu?

- Om du står i begrepp att göra en affär just nu, så är våra lokala mäklare bra rådgivare om hur det ser ut på just din lokala marknad. Tveka aldrig att kontakta oss! Vi hjälper dig gärna oavsett om du vill köpa, sälja eller bara har frågor om bostadsmarknaden.

Hitta ditt lokala kontor här!

HusmanHagberg är en av landets ledande mäklarkedjor med över 100 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är mäklaren med nöjdare kunder. Välkommen att bli nöjd du också!

    © 2021 HusmanHagberg