Bli kontaktad, klicka här!

Att sälja bostad i Spanien!

HusmanHagberg startade 1997 och är en av de främsta fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Våra medarbetare i Spanien har bred erfarenhet och kunskap om sin marknad. Du möts av äkta passion och engagemang för varje kund och affär.

Nå rätt köpare i rätt tid

När du vill sälja din bostad är det viktigt att nå rätt köpare. Vi jobbar aktivt med vårt stora kundregister och kompletterar med andra digitala kanaler. I Spanien kan en affär ta längre tid än du är vad vid från den svenska marknaden. Det är helt normalt.

Ansvar

Innan försäljningen måste du göra en energideklaration som ska överlämnas till köparen i samband med försäljningen. Du ska också kunna tillhandahålla viss dokumentation till exempel ägarbevis, certifikat på besittningsrätt, information om fastighetsskatt med mera. Vi hjälper dig gärna med bra kontakter.

Försäljningspriset

Du har kanske redan ett uppskattat värde på din bostad. Då kompletterar vi med fakta från försäljningar av liknande bostäder nära i tiden. Saker som kan påverka priset är driftskostnaden, vilka reparationsbehov som finns och vad man tror att dessa kommer att kosta. Vi hjälper dig gärna med dina beräkningar. Tillsammans kommer vi sedan fram till ett relevant värde och korrekt pris.

Avtal med mäklaren

Innan säljprocessen ka komma igång måste ett uppdragsavtal tecknas mellan dig och mäklaren. Avtalet reglerar försäljningsuppdraget.

Köpekontrakt

När du har kommit överens med köparen tecknas ett köpekontrakt – ett ”Arras” eller ”Option de Compras”. I kontraktet framgår pris och tillträdesdatum. I Spanien deltar alltid en notarie när säljaren och köparen utväxlar köpekontraktet. Det är köparen som står för notariens arvode. Arvodet varierar beroende på omfattning men brukar ligga runt 0,5% av köpeskillingen. När köpekontraktet undertecknas betalar köparen en handpenning som delbetalning av slutlikviden, normalt 10% av köpesumman. Slutliga betalningen sker i de flesta fall på tillträdesdagen. Köpekontraktet ersätts senare av ett nytt kontrakt hos notarien.

Betalning

Våra jurister tar emot betalningen och ansvarar för att betala in upplupna skatter och avgifter samt att distribuera slutlikviden till dig. Du överlämnar nycklarna till köparen som direkt kan tillträda bostaden.

Vi hoppas att du är nöjd med din försäljning.

Ladda ner vår säljguide