Att köpa hus eller lägenhet i Spanien

Att köpa hus eller lägenhet i Spanien

När man funderar på att förändra sitt boende ställs man inför många val och ofta även många frågor. Att köpa en semesterbostad eller ett permanentboende i Spanien lockar många och varje år förverkligar flera hundra svenskar sin dröm om ett liv i värmen. Men beslutet att köpa en bostad utomlands kan vara både spännande och nervöst. Hur går man tillväga och vad är viktigt att tänka på?

Hos oss på HusmanHagberg finns både kunniga mäklare och bra samarbetspartners så att du kan få de bästa råden i varje situation. Här har vi samlat information för att hjälpa dig inför ditt kommande köp. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss!

Att köpa en bostad - steg för steg

1.
Söka bostad

Vägarna till att hitta din drömbostad är många. Innan ni börjar söka efter en bostad kan det vara bra att se över sina behov. Vad är viktigt för er? Skall det finnas pool, terrass, garage och hur långt ska det vara till närmsta strand? För några kan det även vara viktigt att kunna hyra ut sin bostad, då är det viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för uthyrning och hur det skiljer sig åt mellan olika områden. Vissa kräver en turistlicens och andra har förbjudit uthyrning helt.

Läs på om de områden som intresserar er och försök titta på många bostäder hemifrån, tänk på att det inte är ovanligt att en bostad finns hos fler mäklare då man inte har ensamrätt som i Sverige. Försök sedan att tratta ner urvalet till en handfull som ni vill se eller veta mer om. På HusmanHagbergs hemsida kan du hitta alla bostäder som just nu finns till salu hos våra kontor, våra bostäder finns även på andra digitala portaler så som Boneo, Idealista, Kyero som kan hjälp dig i ditt sökande.

Vill du få hjälp med att hitta en bostad kan du även ta hjälp av en av våra Köparmäklare. Köparmäklaren bevakar hela bostadsmarknaden åt dig, söker aktivt utifrån dina önskemål och håller dig informerad om vad som är aktuellt.

2.
Förberedelse

Ett tips är att man redan innan det är dags att åka ner till Spanien ser över finansieringen. Att göra en budget där man även kalkylerat på vilka tillkommande kostnader som finns kring ett bostadsköp. Vi kan självklart hjälpa dig att räkna och ta fram en kalkyl på intressanta objekt.

Att köpa en bostad utomlands kan vara svårt och det är mycket att hålla reda på. Vi rekommenderar våra kunder att anlita ett juridiskt ombud som hjälper dig genom köpprocessens alla juridiska delar. De kan hjälpa dig att ansöka om ett spanskt skatteidentifikations nummer, så kallat NIE-nummer som du bland annat behöver för att kunna öppna ett bankkonto och skriva på lagfarten.

3.
Visning

Det är nu dags för din resa till Spanien, vi förbereder för ditt besök med aktuella visningsobjekt och tider så det passar dig. Visningen är din chans att uppleva bostaden och området samt avgöra om den rätta känslan infinner sig eller inte. Skulle jag trivas här? Hur mycket behöver jag renovera? Är köket tillräckligt stort? Hur löser jag förvaringen? Mäklarens uppgift är att på visningen ge dig objektiv bild och utförlig information om bostaden samt finnas till hands för att svara på dina frågor. Ju mer information desto bättre grund får du för ditt beslut. Bra att veta är också att begagnade bostäder säljs i ”befintligt skick”.

Bli kontaktad av oss

Genom att klicka på knappen, godkänner du  användarvillkoren och personuppgiftspolicyn