Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma är en kosmopolitisk stad med småstadscharm, belägen vid Medelhavet. Här är det ett härligt medelhavsklimat som ger behagliga temperaturer året runt. Antalet soldagar per år är ca 300!

Flygplatsen ligger endast 15 minuters bilväg från Palma´s centrum, reser man utan bagage kan man i princip sitta på en uteservering i solen 30 minuter efter att ha landat med flyget.

Här finns allt man kan tänkas behöva så som stränder, kultur, mängder av gallerier, spännande arkitektur från olika århundranden, barer, klubbar och ett brett utbud av restauranger från enkla tavernor till gourmetrestauranger. Självklart finns här också mängder av caféer med gott kaffe, för spanjoren, liksom svensken gillar kaffe och sötsaker. Vill du praktisera din spanska, oavsett nivå är spanjorerna generellt mycket glada och hjälpsamma och försöker förstå.

För den shoppingsugna finns allt från de större klädkedjorna till designmärken och här finns även en levande hantverkstradition. I den övre delen av gamla stan, bakom Placa Cort, runt Placa Eugenia och Calatrava finns ett antal hantverksverkstäder där det görs lampor av palmblad, skor, keramik, smycken etc. Vill du inte köpa något brukar dessa oftast äldre herrar vara mycket glada och pratsamma, på spanska.  

I Palmas gamla stad, La Lonja strosar man omkring i de trånga gränderna och kan nästan se hur det såg ut för flera hundra år sedan, det känns delvis som att gå tillbaka i tiden.

Palma är en otroligt vacker stad med en arkitektur som speglar dess historia och går ända tillbaka till romartiden. Under morisk tid kom ön under arabiskt inflytande, därav många vackra keramikfasader och dekorationer som är bl a från denna tid. År 1230 tog de kristna över väldet och kung Jaume I gav order om att bygga stadens nu mest kända byggnadsverk, katedralen La Seu som det tog totalt 400 år att färdigställa.

Den kände art nouveauarkitekten Antoni Gaudí var en av alla som var involverad och bl a kristallkronan över altaret är hans verk. Den lokala konstnären Miquel Barceló har designat det tredelade altaret som är gjort av 15 ton (!) lera.

Katedralen är byggd i gotisk stil som ett tecken för sjöfarare om att Mallorca nu var kristet, men på platsen den är byggd stod tidigare en moské och man byggde katedralen lägesmässigt lika vilket innebär att Le Seu är vänd mot Mecca och inte mot Jerusalem! Det är också den enda katedralen i världen som är byggd så att den speglar sig i havet.

Fortsätt längs med strandpromenaden nedanför katedralen gåendes eller på cykel och du hamnar i ett pärlband av charmiga gamla fiskebyar, varav de två första och för svensken mest populära är Portixol och Molinar. Områdena uppskattas för sin stillhet, charm och den genuina känslan och naturligtvis för närheten till Palma.

Vy över hamnen i Palma

Vill du kombinera motion med en spektakulär panoramautsikt över staden? Gå upp till Castell de Bellver, klappa getterna du möter efter vägen, lite medhavt vitt bröd underlättar och när du kommer upp får du en helt fantastisk utsikt! Du ser ut över hela Palmabukten inklusive Marivent, den spanska kungens sommarresidens i Cala Major precis utanför Palma. Vill man ta sig upp något mindre svettig gör Hop-on-hop-off bussarna också ett stopp vid Castell de Bellver.

Att vara  i Palma är att vara i händelsernas centrum. På restaurangerna hörs språk från alla jordens hörn, här finns alltid någon att prata med, något att göra, se och uppleva.

Palma har allt och det är lätt att förstå varför staden är så populär att ”The Sunday Times” 2015 utsåg Palma till världens bästa plats att bo på.